Jelenlegi hely

Karácsonyi kakaós csillag

Talán 2 évvel ezelőtt láttam ezt a csavarási megoldást egy videóban a Facebook-on, de recept sajnos nem volt hozzá, ezért nem is foglalkoztam vele különösebben. Később mikor kakaós csigát készítettem, eszembe jutott, hogy ez a jól bevált recept illene a karácsonyi csillaghoz, biztosan jól mutatna kelt tésztával. Kipróbáltam és nem csalódtam, idén már másodszor fogom karácsonykor ezt készíteni, tavaly nagy sikere volt. Lehet Nutellával is tölteni, de szerintem egy jó minőségű keserű kakaóporral az igazi.

A karácsonyi csillag kb 1.5 óra alatt készül el, ebből fél óra kelesztés és 25-30 perc a sütés. Mielőtt elkezded, fontos még tudni, hogy a kelt tészta elészítésénél fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. A vajat, tejet, élesztőt, tojást legalább fél órával előbb vedd ki hűtőből.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
4 dkg margarin
3 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
1.5 dl tej
1 csipet só
 


A tej egy részével (és kevés cukorral) futtassuk fel az élesztőt. Tegyük egy tálba a lisztet, margarint, cukrot és tojássárgáját és a robotgép dagasztó karjával kezdjük el összedolgozni a tésztát, majd adjuk hozzá a tejet és a felfuttatott élesztőt is. A dagasztás akkor lesz kész, amikor a tészta elválik az edény falától. Ha esetleg kicsit ragacsos lett, akkor 1-2 evőkanál lisztet tegyünk még hozzá.



Lisztezzük ki a keverőtálat, tegyük vissza a tálba tésztát, egy tiszta konyharuhával takarjuk le és meleg helyen kelesszük fél órát. Közben mérjük ki a töltelék hozzávalóit: 2 evőkanál Holland kakaóport és 5 evőkanál cukrot keverjünk össze.

A kelt tésztát osszuk 4 egyenlő részre és mindegyiket nyújtsuk ki kör alakúra. Egy nagyobb lapostányért használhatunk mintának, hogy a 4 rész egyforma nagyságú és szabályos kör alakú legyen. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

Tegyünk sütőpapírt egy tepsibe és terítsük le az első lap tésztát, majd szórjuk be a töltelék 1/3-ával.
 

  


Terítsük a kakaós rétegre a második lapot és szintén szórjuk be a töltelék 1/3-ával.


  


Ismételjük meg a harmadik lappal és a maradék töltelékkel.
 

  

 

Végül a negyedik lapot terítsük a tetejére.
 

  


Helyezzünk egy poharat a tészta közepére és jelöljük, majd vágjuk be a 1/2, 1/4, 1/8, 1/16-od részeket.
 

  


Két egymás melletti szelet lapjait fogjuk össze és csavarjunk rajtuk 3-3-at, egymással ellentétes irányba. Ismételjük ezt mind a 16 résznél.
 

  


Ha elkészült a 8-8 csavarás, tegyük a tésztát előmelegített sütőbe és süssük 160 fokon kb 25-30 percig.
 


Sütés közben kétszer (8-10 percenként) locsoljuk meg cukros tejjel, hogy finom omlós legyen. 
 


25-30 perc múlva vegyük ki a sütőből, egy picit hagyjuk hülni és a sütőpapírt eltávolítva óvatosan tegyük át egy tálalótálra.
 

 

Jó sütögetést és jó étvágyat kíván az Imami csapat!

Készítette: Timi (Fehérvárimami)

 



 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Tudtad, hogy a kerti törpéknek is van világnapjuk?

Tudtad, hogy a kerti törpéknek is van világnapjuk?

Beköszöntött a jó idő és egyre több kertben felbukkannak ismét a kerti törpék. Lehet őket szeretni, vagy kimondottan utálni, egy biztos: bizony van világnapjuk is. Garden Gnome Day, vagyis a kerti törpék világnapját ugyanis minden év június 21-én ünneplik.
Te hogyan ünnepelnéd a Szülők Világnapját?

Te hogyan ünnepelnéd a Szülők Világnapját?

Tudtad, hogy a  Szülők Világnapját (Global Day of Parents) június 1-jén ünneplik világszerte?
Testmozgás és mentális egészség: a jólléthez vezető út

Testmozgás és mentális egészség: a jólléthez vezető út

Miért fontos a fizikai egészség mellett a mentális egészség megőrzése, fejlesztése?
Hogyan segíthetjük a gyermekek nyelvi fejlődését?

Hogyan segíthetjük gyermekünk nyelvi fejlődését?

A téma szakértője, tudása és a széleskörű  tapasztalata alapján biztos segítője lehet a hasonló problémával küszködő gyermekeknek és szüleiknek.
Ugrás az oldal tetejére